Tulosta
 

Borealin uutiskirje

24.2.2012
*

Aikaiset kevätviljalajikkeet syysviljojen esikasviksi

Aikaiset kaura- ja ohralajikkeet tarjoavat viljelyvarman vaihtoehdon viljan tuotantoon koko Suomessa. Vaikka lajikkeiden pääviljelyalue on pohjoisempana, ne tarjoavat hyvän vaihtoehdon muun muassa syysviljojen esikasvina eteläisemmässäkin Suomessa.

ruisSyysviljat mukaan suunnitelmiin

Syysviljojen osalta viljelyä puoltaa esimerkiksi kotimaisen rukiin varma kysyntä ja syysvehnän korkea satopotentiaali.

Rukiin tuotantoon on tarjolla erinomaisia populaatio- ja hybridilajikkeita. Populaatiolajikkeiden ehdotonta kärkeä edustaa kotimainen Reetta-ruis ja hybridilajikkeista puolestaan Evolo on osoittanut potentiaalinsa kokeissa ja käytännön viljelyksillä. Syksyksi tarjolla on ruisuutuutena myös KWS Brasetto, joka Evolon tapaan on erittäin satoisa saksalainen hybridilajike.

Satoisa syysvehnä puolestaan on kotieläintiloillekin hyvä vaihtoehto rehuvehnän tuotantoon. Kotimainen Arktika-lajike on erittäin talvenkestävä ja mahdollistaa syysvehnän viljelyn nykyistä pääviljelyaluetta pohjoisempanakin.

Aikaisilla kevätviljoilla monia etuja

ohraAikaisilla viljalajikkeilla puolestaan on omat etunsa oloissamme. Lyhyt kasvukautemme huomioon ottaen viljelyvarma lajike turvaa osaltaan viljelyn onnistumisen. Aikainen lajike voidaan varmemmin korjata hyvissä oloissa. Samalla säästetään myös sadon kuivauskustannuksissa. Hyvissä korjuuolosuhteissa myös kasvien taudinaiheuttajien lisääntymisriski pienenee. Näin vähennetään tehokkaasti myös riskiä haitallisten punahomeiden ja hometoksiinien kertymisestä jyviin.

Aikaisten kaura- ja ohralajikkeiden markkina Suomessa on suuri ja lajikevalikoima laaja. Kevään kylvöille on tarjolla sekä ohran että kauran osalta jo laajan viljelysuosion saavuttaneita lajikkeita, kuten Eemeli-, Peppi- ja Venla-kaurat sekä Voitto-ohra. Borealin kauran ja ohran aikainen lajikkeisto on uusiutumassa, kun viime syksynä markkinoille tuotiin Akseli-kaura sekä Aukusti- ja Wolmari-ohrat. Näiden uutuuksien myötä aikaisten lajikkeiden satotaso nousee. Kevään 2012 kylvöille uutuuksien siemenen saatavuus on rajoitettua.

Tutustu Borealin kevät- ja syysviljalajikkeisiin www.boreal.fi

Takaisin uutiskirjeen etusivulle.