Tulosta
 

Borealin uutiskirje

24.2.2012
*

Kasvilajikeluetteloon yhdeksän Borealin uutta lajiketta

Kasvilajikelautakunta hyväksyi tänä vuonna kaikki Borealin hakemat yhdeksän uutta lajiketta kansalliseen kasvilajikeluetteloon. 

kauraKasvilajikeluetteloon hyväksyttiin kaksi Borealin hakemaa kauralajiketta. Wilhelmiina (Bor 05034) on Borealin jalostama erittäin satoisa, melko aikainen, lujakortinen ja laadukas rehukaura. Saksalainen Flocke puolestaan on Borealin Suomessa testaama erittäin laadukas elintarvikekaura.

Uutena vehnänä listalle hyväksyttiin Wappu (Bor 04086), joka on aikainen ja kasvuaikaluokassaan satoisa lajike. Uutena ohrana listalle hyväksyttiin laadukas mallasohrakandidaatti Columbus . Se on tanskalainen lajike, jota Boreal on Suomessa testannut. 

Hybridikevätrapsin lajikevalikoima laajenee listalle hyväksytyn Smilla-lajikkeen (DLE 1006) myötä. Smilla on aikainen ja erittäin satoisa hybridikevätrapsi, joka on saksalainen lajike.

Lajikelistalle hyväksyttiin myös kaksi Borealin hernelajiketta. Kotimainen Jymy (Bor03009), joka on satoisa, vihreäsiemeninen ruokaherne sekä tanskalainen keltasiemeninen rehuherne Rocket.

Tärkkelysperunan tuotantoon on jatkossa tarjolla uusi kotimainen vaihtoehto, kun Borealin Osku (Bor06013) hyväksyttiin listalle. Se on runsaan tärkkelyssadon tuottava ja erilaisissa kasvuoloissa viihtyvä tärkkelysperuna.

Lisäksi Borealin jalostama Rubinia-timotei (Bor 0302) hyväksyttiin listalle. Rubinia on huippusatoisa ja talvenkestävä timoteiuutuus.

Kaikkiaan kasvilajikelautakunta hyväksyi vuoden 2012 kansalliseen kasvilajikeluetteloon 23 uutta kasvilajiketta. Lajikkeista 22 on pelto- ja nurmikkokasvilajikkeita ja yksi maatiais- eli alkuperäiskasvilajike. Suomessa siementä voidaan tuottaa vain lajikkeista, jotka ovat merkitty lajikeluetteloon joko kansallisesti tai jossain toisessa EU-jäsenmaassa. Lisätietoa www.evira.fi.

Takaisin uutiskirjeen etusivulle.