Tulosta
 

Borealin uutiskirje

24.2.2012
*

Öljykasvisadolle kysyntää - Uusien lajikkeiden potentiaali kannattaa hyödyntää

rapsiKevätrypsi on oloissamme varma sadontuottaja. Se menestyy meillä laajasti erityisesti sopivan kasvuaikansa puolesta.  Rypsisato voidaan yleensä korjata ajoissa ennen syksyn epävarmoja kelejä ja aikainen sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljojen kylvön rypsin jälkeen. Tällöin rypsin hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä seuraavalle kasville.

Kotimaisessa rypsivalikoimassa on tarjolla markkinoiden satoisimmat ja korkean öljypitoisuuden omaavat lajikkeet, kuten Suomen viljellyin rypsi Cordelia ja markkinoiden korkeimman öljysadon tuottava Juliet, sekä pidempään markkinoilla olleet Apollo ja Eos.

Lisää satoa rypseistä

Öljykasvien satoisuuden lisääminen on avainasemassa pyrittäessä parempaan viljelyn kannattavuuteen. Kasvinjalostuksen avulla rypsilajikkeiden satotasoja voidaan uusien teknologioiden myötä nostaa.  Rypsin jalostusta onkin Borealilla viime vuosina suunnattu synteettisten lajikkeiden jalostukseen. Näiden lajikkeiden myötä kevätrypsin satotasot nousevat olennaisesti. Myös varrenlujuus tulee parantumaan. Kasvuajaltaan ja öljyn laatuominaisuuksiltaan synteettiset lajikkeet ovat samalla tasolla nykylajikkeiden kanssa.

Rapsivalikoima laajenee

Kevätrapsien viljelyvarmuus oloissamme on huomattavasti parantunut uusien aikaisten ja satoisten hybridilajikkeiden myötä. Hybridirapsit ovatkin varteenotettava vaihtoehto eteläiseen Suomeen hyvin tuottaville lohkoille.

Boreal testaa laajasti rapseja Suomessa ja tuo markkinoille oloihimme hyvin soveltuvia lajikkeita, joista esimerkkinä maamme viljellyimmäksi rapsiksi noussut Trapper. Tälle keväälle tarjolla on uutuutena erittäin satoisa Smilla-hybridirapsi. Smillan suuri sato ei muodostu kasvuajan kustannuksella, vaan lajike on erittäin aikainen tuoden viljelyvarmuutta rapsin tuotantoon.

Lajikkeista kaikki irti

Uudet öljykasvilajikkeet ovat niin satoisuuden kuin öljypitoisuudenkin osalta parannuksia vanhempiin verrattuna. Huolehtimalla oikeanlaisesta viljelytekniikasta, nykylajikkeiden sato- ja laatupotentiaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.

Tutustu Borealin öljykasvivalikoimaan www.boreal.fi

Takaisin uutiskirjeen etusivulle