Tulosta
 

Borealin uutiskirje

12.6.2012
*

Syyskylvöille vaihtoehtoja

Syysmuotoisen lajien viljelylle on kiinnosta, ja viljelyaloihin vaikuttaa paljolti syksyn kylvöolosuhteet. Lajikkeiden osalta vaihtoehtoja on, sillä uusia lajikkeita on viime vuosina tullut markkinoille eri lajien osalta. Syysrukiiden lajikevalikoima laajenee tänä syksynä, kun pidempään markkinoilla olleiden Reetta- ja Evolo-rukiiden rinnalle tulee uusi hybridiruis Brasetto.

Brasetto on satoisa uutuus hybridirukiin viljelyyn. Korrenlujuudeltaan Brasetto on erittäin hyvä, mikä osaltaan tuo lisää viljelyvarmuutta rukiin tuotantoon. Hybridilajikkeille ominainen suuri jyvä on myös yksi Braseton valtti. Brasetto on ns. PollenPlus lajike. Sen siitepölyn muodostus on parempi kuin aikaisemmin Suomen markkinoilla olleilla hybridilajikkeilla (esim. Evolo ja Picasso). Hyvän siitepölyn muodostumisen myötä torajyvän esiintymisriski vähenee huomattavasti.

Evolo on huippusatoisa syysruis. Sen korkea satopotentiaali perustuu hybridilajikkeille ominaiseen elinvoimaan sekä Evolon kohdalla hyvään talvenkestävyyteen. Muiden hybridilajikkeiden tapaan Evolon jyväkoko on suuri. Myös hehtolitrapaino on korkea, samoin sakoluku ja sakoluvun kestävyys on rukiiden parhaimpia. Evolo on laajasti Suomen oloissa testattu ja hyvien viljelyominaisuuksiensa ansiosta se on levinnyt laajaan viljelyyn Suomessa.

Kotimainen Reetta-ruis puolestaan on vienyt perinteisten syysrukiiden satotason aivan uudelle tasolle. Se on laadukas ja erittäin viljelyvarma lajike, joka sopii erinomaisesti viljeltäväksi rukiin koko tuotantoalueella.  

Arktika tarjoaa syysvehnän viljelyyn erittäin talvenkestävän vaihtoehdon. Hyvä talvenkestävyys mahdollistaa Arktikan viljelyn nykyistä syysvehnän viljelyaluetta pohjoisempana. Muutaman vuoden markkinoilla ollut Arktika on käytännön viljelyksillä tuottanut erittäin runsaita satoja.

Boreal testaa parhaillaan myös syysöljykasveja Suomen oloissa. Kokeissa on lajikkeita ulkomaisilta yhteistyökumppaneiltamme. Tähän mennessä kokemukset kokeista ovat olleet lupaavia, joten lajikkeita on odotettavissa markkinoille tulevina vuosina.

Takaisin uutiskirjeen etusivulle.