Tulosta
 

Borealin uutiskirje

24.9.2012
*

Oloihimme soveltuvien lajikkeiden merkitys korostui tänä kesänä

Kasvuolojemme vaatima viljelyvarmuus on Borealin lajikkeille ominaista ja lajikkeemme ovatkin suomalaisten viljelijöiden suosiossa. Kuluneena kesänä lajikkeillamme viljeltiin suuri osa suomalaisista pelloista. Vilja-alasta lajikkeidemme osuus on noin 65 % ja nurmilla jopa 75 %. Viljelyolosuhteidemme tuntemus, tehokkaat jalostusohjelmat ja kattava testaus varmistavat tulevaisuudessakin uusien, kilpailukykyisten lajikkeiden kehittämisen.

Kotimaisten lajikkeiden asema vahva

Kauran viljelyala Suomessa nousi viime vuodesta ja kauraa viljeltiin tänä vuonna noin 350000 hehtaarin alalla. Borealin lajikkeiden osuus kauran tuotannossa on erittäin korkea, noin 66 % ja viiden viljellyimmän lajikkeen joukossa on kolme Borealin lajiketta, Fiia, Eemeli ja Peppi. Boreal on tuonut markkinoille uusia kilpailukykyisiä kauralajikkeita kaikkiin kasvuaikaluokkiin ja kaurojemme viljelyosuuden odotetaan säilyvän jatkossakin korkealla tasolla.

Kevätvehnän viljelyala nousi niinikään viime vuodesta hieman ollen noin 219000. Viljellyimpänä vehnälajikkeena jatkaa edelleen Borealin Anniina. Kolmanneksi viljellyimmäksi lajikkeeksi on noussut Borealin edustama Quarna ja Kruunu-lajikkeen osuus on myös edelleen korkea.

Ohratilaston kärjessä tuttuja ja uusia nimiä

Sekä monitahoisen että kaksitahoisen ohran viljelyalat lisääntyivät viime vuodesta. Borealin monitahoisten ohrien lajikevalikoima on kattava ja lajikkeidemme osuus viljelyalasta kasvoi tänä vuonna. Lähes 65 % monitahoisen ohran tuotannosta on Borealin lajikkeita. Viiden viljellyimmän lajikkeen joukossa ovat tutut Voitto ja Jyvä, sekä kaksi uudempaa kotimaista lajiketta Einar ja Elmeri, joiden molempien viljelyalat nousivat reilusti viime vuoteen verrattuna. Kaksitahoisen ohran tuotannossa Saana jatkaa viljellyimpänä.

Syysviljojen viljelyalat jäivät viime syksyn haasteellisten kylvöolosuhteiden takia pienemmiksi kuin edellisvuonna. Reetta nousi selvästi Suomen viljellyimmäksi ruislajikkeeksi lähes 20% viljelyosuudellaan. Hybridiruis Evolo oli tänä vuonna toiseksi viljellyin ruis. Vaikka kiinnostus hybridirukiiden viljelyyn on kasvussa, perinteisten populaatiolajikkeiden osuus tulee säilymään vahvana erityisesti niiden hyvän talvenkestävyyden ansiosta. Uudet lajikkeet myös takaavat perinteisten rukiiden kilpailukyvyn oloissamme.

Rypsin viljelyala laski viime vuodesta, mutta rapsin viljelyala hieman nousi. Rapsin viljelyala rypsiin verrattuna on kuitenkin Suomessa pieni. Viljellyimmät öljykasvilajikkeet ovat rypsissä Borealin jalostama Cordelia ja rapsissa Borealin Suomessa edustama Trapper-hybridirapsi.

Takaisin uutiskirjeen etusivulle