Tulosta
 

Borealin uutiskirje

28.11.2012
*

Steinar-kaura voitti satokisan

Borealin Steinar-kaura osoitti viime kesän olosuhteissa erinomaisuutensa ja voitti Käytännön Maamies -lehden satokilpailun. Myös kisan kolmas sija saavutettiin Steinarilla. Tänä vuonna kisassa päästiin kauralla varsin korkeisiin satoihin, sillä kasvukausi oli kauralla suosiollinen, kun kosteutta riitti. Voittaja Harri Mäenpää Nakkilasta sai Steinarista satoa huikeat 7883 kg/ha.

-    Steinar valikoitui lajikkeeksi satoisuuden lisäksi lujan kortensa ansiosta ja kisalohkoon panostettiin hyvän sadon saamiseksi, Harri Mäenpää kertoo.

Sertifioitu ja peitattu siemen yhdessä oikean lannoituksen sekä tauti- ja laontorjuntakäsittelyjen kanssa varmistivat osaltaan Steinarin menestymistä. Tauteja kasvustossa ei näkynyt ja Steinar pysyi pystyssä ennen syyskuun alun rankkasadetta, joka lakoonnuttikin alueella kaikki viljat. Kisalohko ehdittiin kuitenkin puida ennen tätä sadetta elokuun lopulla.

Kauravalikoima laajentunut

Kaurojen jalostusta on Borealilla 2000-luvulla suunnattu myös myöhäisempiin lajikkeisiin. Steinarin lisäksi markkinoille on viime vuosina laskettu Viviana, Iiris ja Mirella kaurat, jotka ovat omassa kasvuaikaluokassaan erittäin satoisia. Kaikkien Borealin kaurojen tunnusmerkkinä voidaan nykyään pitää myös erittäin lujaa kortta.

Myös sadonlaatu on uusissa lajikkeissa erittäin hyvä. Elintarvikekauran jalostuksessa panostetaan jyvän kokoon ja alhaiseen kuori- ja rasvapitoisuuteen. Rehupuolella taas erityisesti korkea hehtolitrapaino on tärkeä ominaisuus.

Tutustu Borealin kattavaan kauravalikoimaan.

Takaisin uutiskirjeen etusivulle.