Tulosta
 

Borealin uutiskirje

19.12.2012
*

Borealin vuosi

Olosuhteissamme vuosien ja alueiden välinen vaihtelu on suurta, ja myös erilaisiin oloihin soveltuvien lajikkeiden ja viljelymenetelmien merkitys korostuu. Tämä luo omat haasteensa myös lajikkeiden jalostajalle.

Boreal keskittyy jalostustoiminnassaan Suomeen soveltuvien lajikkeiden kehittämiseen. Kotimaisen kasvintuotannon perustaksi jalostetut lajikkeemme tarjoavat vaihtoehtoja maan eri osiin sekä sadon erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kattava laji- ja lajikevalikoima antaa runsaasti mahdollisuuksia.

Oloihimme soveltuvien lajikkeiden merkitys korostui

Kotimaiset lajikkeet ovat viljelijöiden suosiossa ja viljellyimpien lajikkeiden joukossa on monia Borealin lajikkeita. Menneenä kesänä lajikkeillamme viljeltiin suuri osa suomalaisista pelloista. Vilja-alasta noin 65 %:lla ja nurmialasta jopa 75 %:lla kasvoi Borealin lajikkeita.

Lajikkeidemme vahva markkina-asema kertoo tuotekehitystyömme laadusta ja antaa eväitä myös tulevaisuuden lajikejalostukselle. Kasvuolojemme vaatima viljelyvarmuus on jalostuksemme tärkeä tavoite. Menneen kasvukauden kokemusten perusteella viljelyvarmoille lajikkeille odotetaankin taas olevan hyvä kysyntä.

Kotimaista kasvinjalostusta arvostetaan

Kasvinjalostuksen arvostus on korkealla suomalaisten viljelijöiden keskuudessa. Sen kautta saatava sadonlisäys ja laatuetu nähdään selvänä. Tämä selviää Borealin teettämän viljelijäkyselyn vastauksista.

Viljelijöiden mielestä kotimainen kasvinjalostus on vastannut markkinoiden tarpeisiin tuomalla viljelyyn sellaisia lajikkeita, joita viljelijät ja kotimainen elintarvikeketju tarvitsee. Käyttämiltään lajikkeilta viljelijät odottavat Suomen oloihin sopivuutta, erityisesti kasvuajan suhteen sekä odotetusti myös satoisuutta ja laatua.

Tulevaisuuden muuttuvat olosuhteet asettavat haasteensa myös lajikkeille ja siitä viljelijät ovat varsin tietoisia. Kyselyssä nousi esille tarve oloihimme soveltuvien lajikkeiden jalostuksen tärkeydestä myös tulevaisuuden muuttuvissa oloissa.

Useita uutuuslajikkeita

Toimme tänäkin vuonna markkinoille uusia lajikkeita runsaasti. Laadukkaiden aikaisten lajikkeiden valikoima täydentyi Wappu-kevätvehnällä. Kaksitahoisen ohran valikoima puolestaan laajeni erittäin satoisan ja suurijyväisen Ramblerin myötä.

Omasta rehuherneen jalostusohjelmastamme tuotiin markkinoille ensimmäinen lajike, joka on keltasiemeninen korkean satotason omaava Jermu. Öljykasvituotannossa kiinnostavat erityisesti kevätrapsit. Borealin markkinoille tuoma uusi hybridi Smilla on aikainen ja huippusatoisa vaihtoehto tähän kysyntään.

Myös nurmen ja perunan tuotantoon on tarjolla kotimaisia uutuuksia useamman vuoden tauon jälkeen, kun markkinoille tuotiin talvenkestävä ja laadukas Valtteri-nurminata sekä tärkkelysperunan tuotantoon soveltuva satoisa Osku.

Lue lisää uutuuslajikkeistamme www-sivuiltamme.

Takaisin uutiskirjeen etusivulle.