Tulosta
 

Borealin uutiskirje

6.3.2013
*

Öljykasveissa hyviä lajikkeita ja siementä tarjolla

Öljykasvien lajikevalikoima niin rypsin kuin rapsinkin osalta on kattava ja siementä on hyvin saatavilla. Öljykasvit soveltuvat hyvin viljelykiertoon monille tiloille. Niillä on muun muassa maan kasvukuntoa parantava vaikutus ja hyvä esikasviarvo.

Hyvän kysynnän ja korkeana pysyneen hinnan ansiosta öljykasvien tuotantoon kannattaa panostaa ja tavoitella suurta ja laadukasta satoa. Parhaaseen tulokseen öljykasveillakin päästään, kun valitaan hyväkuntoinen lohko, kylvetään ajoissa sekä huolehditaan tarpeen mukaisesta ja oikea-aikaisesta kasvinsuojelusta.

Rypsi menestyy laajasti    

Rypsi sopii viljelyyn koko viljan tuotantoalueellamme ja on rapsia aikaisempana viljelyvarmempi. Rypsin kylvöajassa on enemmän pelivaraa. Se voidaan kylvää myöhemmin kuin rapsi, mutta silloinkin on huolehdittava, että maassa on riittävästi ja tasaisesti kosteutta siemenen itämistä ja taimettumista varten.

Normaalioloissa rypsisato saadaan korjattua ajoissa ennen syksyn epävarmoja kelejä. Aikainen sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljojen kylvön rypsin jälkeen, jolloin sen hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä seuraavalle kasville. 

Kotimaiset rypsilajikkeet ovat markkinoiden satoisimpia ja öljyn laadultaan erinomaisia. Uusimmat lajikkeet Cordelia ja Juliet ovat sekä sadon määrältään että laadultaan parannuksia vanhempiin verrattuna.

Rapsi tarjoaa suuria satoja


Rapsi tuottaa hyvillä lohkoilla ja viljelyyn panostettaessa rypsiä suurempia satoja. Kasvuajaltaan nykyisin markkinoilla olevat rapsilajikkeet ovat hyvin Suomeen soveltua, menestyen eteläisessä Suomessa.

Uudet hybridilajikkeet tarjoavat korkeaa satopotentiaalia. Trapper on vakiinnuttanut asemansa ja on viljelijöiden laajasti suosima rapsilajike. Viime vuonna markkinoille tullut Smilla-lajike on Trapperin tapaan hybridirapsi ja tuottaa hyvin satoa, vaikka onkin erittäin aikainen rapsi.


Tutustu lajikkeisiin Borealin www-sivuilla.

Takaisin uutiskirjeen etusivulle.