Tulosta
 

Borealin uutiskirje

12.9.2013
*

Uudet aikaiset lajikkeet valtaavat alaa

Aikaisten lajikkeiden viljely Suomessa on laajaa ja niillä on suuri merkitys kotimaiselle kasvintuotannolle. Kesän 2012 jälkeen näiden lajikkeiden kysyntä siemenkaupassa kasvoi ja uutuuksien myötä tarjolla onkin erittäin kilpailukykyisiä vaihtoehtoja. Borealin uudet aikaiset kevätviljat ovat nopeasti nousseet viljellyimpien lajikkeiden joukkoon. Aikaisten lajikkeiden ominaisuudet sekä sadon määrän että laadun osalta ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti.

Akseli-kaura on viljellyin lajike

kauraTiken julkaisemissa viljelyalatiedoissa erityisesti kaura- ja ohralajikkeiden valtasuhteissa on tapahtunut muutoksia. Uusi Akseli-kaura nousi tänä vuonna kaikkein viljellyimmäksi lajikkeeksi Suomessa. Sen noin 50 000 hehtaarin viljelyala on tänä vuonna suurempi kuin minkään muun lajikkeen viljelyala. Kauran kokonaisviljelyala nousi taas tänä vuonna hieman viime vuodesta. Kotimaisten lajikkeiden osuus on erittäin korkea, noin 67 %. Viljellyimpien lajikkeiden joukkoon kuuluvat Akselin lisäksi Borealin Fiia sekä Eemeli, Peppi ja Venla.

Kevätvehnän suosikkilajike on tänäkin vuonna aikainen Anniina. Kevätvehnän viljelyala kasvoi hieman viime vuodesta ollen nyt 217 000. Tästä alasta yli puolet viljellään Borealin lajikkeilla.

Uutuusohrat kiinnostavat

ohraMonitahoisten ohrien satotaso on harpannut selvästi ylöspäin ja uudet aikaiset lajikkeet pärjäävät jopa myöhäisemmille moni- ja kaksitahoisille ohrille. Viljelytilastoissa Borealin uutuudet Aukusti ja Wolmari nousivat nyt viljellyimpien rehuohralajikkeiden joukkoon. Aikaisten ohralajikkeiden käyttö syysviljojen ja –öljykasvien esikasvina sekä suurilla tiloilla myöhäisempien lajikkeiden rinnalla puintien jaksotuksessa tullee lisäämään niiden viljelyä myös eteläisemmässä Suomessa.

Sekä rehu- että mallasohran viljelyalat nousivat hieman viime vuodesta. Borealin jalostama Harbinger sekä tanskalainen edustuslajike Fairytale ovat markkinoiden uusimmat mallasohrat ja ovat jo nousseet viljellyimpien lajikkeiden joukkoon.

Öljykasvit ja syysviljat kokivat haasteita

Kevätöljykasvien viljelyala laski tänä vuonna edelleen ja päätyi 53 000 hehtaariin, josta vajaa kolmannes on rapsia ja loput rypsiä. Viljellyimmät lajikkeet ovat rypsillä Cordelia ja rapsilla Trapper.

ruisSyysvilja-alat jäivät viime syksynä pieniksi syksyn märkyyden ja sadonkorjuun venymisen takia. Syysrukiissa populaatiolajike Reetta on selvästi viljellyin, sillä tänä vuonna 26 % Suomen ruisalasta kasvoi Reettaa. Hybridilajike Evolo on niinikään vakiinnuttanut asemansa ollen tänäkin vuonna toiseksi viljellyin ruis.  Kaiken kaikkiaan hybridilajikkeilla viljeltiin noin neljännes ruisalastamme. Syysvehnälajikkeista Urho pitää ykköspaikkaa kahden aiemman vuoden tapaan.

Takaisin uutiskirjeen etusivulle.