TALOUS

Päättynyt tilikausi oli yhtiöittämisen jälkeen Boreal Kasvinjalostus Oy:n yhdestoista tilikausi. Yhtiön liikevaihto oli lähes edelliskauden tasolla noin 7,9 miljoonaa euroa ja tulos oli positiivinen.

Borealin omistuksessa tapahtui päättyneellä tilikaudella kaksi omistajavaihdosta, kun Yara Suomi Oy:n omistuksessa olleet osakkeet (7 %) siirtyivät Hankkija-Maatalous Oy:lle. Lisäksi Borealin omistuspohjaa laajennettiin suunnatulla osakeannille, kun ranskalaiseen Limagrain-ryhmittymään kuuluva Vilmorin & Cie tuli uutena Borealin osakkaaksi. Borealin omistavat nyt Suomen valtio, Hankkija-Maatalous Oy, Raisio Oyj:n tutkimussäätiö, Tilasiemen Oy, Vilmorin & Cie sekä MTK ja SLC.

Osakkaat    Omistussuhteet, %
 Suomen valtio  60,75
 Hankkija-Maatalous Oy  13,08
 Tilasiemen Oy  6,54
 Raisio Oyj:n tutkimussäätiö  6,54
 Vilmorin & Cie  6,54
 MTK ry  6,07
 SLC  0,47
 YHTEENSÄ  100

Borealin tärkeimmät tulonlähteet ovat sertifioidun siemenen hintaan sisältyvä rojalti ja tilan oman siemenen (TOS) käyttömaksut. Nämä varmistavat kotimaisen kasvinjalostustyön jatkuvuuden, toimintamme kehittämisen sekä uusien entistä parempien lajikkeiden markkinoille tulon.

Kasvinjalostuspalveluja myydään myös Huoltovarmuuskeskukselle. Tällä varmistetaan sellaisten kansallisen huoltovarmuuden kannalta merkittävien lajien lajikejalostuksen säilyminen Suomessa, joista markkinoilta saatava tulo ei riitä kattamaan jalostusohjelman kustannuksia. Muita Borealin tulonlähteitä ovat siemenmyynnistä saatavat tuotot, kasvinjalostusmaksut, erillisprojektien tuotot sekä vientimarkkinoilta saatavat rojaltit.

© Boreal Kasvinjalostus Oy