Tulosta
  toukokuu 2012
*

Euroopan metsillä keskeinen rooli vihreässä biopohjaisessa taloudessa

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen mukaan metsät, kestävä metsätalous ja metsäsektori ovat avainasemassa vihreän talouden kehittämisessä. Ministeri Koskinen oli yksi puhujista 15.5.2012 pidetyssä ’Kohti vihreää biotaloutta’- tapahtumassa Euroopan Parlamentissa. Tapahtumassa tuotiin esille metsien keskeinen rooli ja metsissä piilevät huomattavat mahdollisuudet siirryttäessä kohti vihreää biotaloutta.

Saksan maatalousministeri Ilse Aigner oli ministeri Koskisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa kestävä metsänhoito auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, säilyttää luonnon monimuotoisuutta ja lisää mahdollisuuksia ottaa metsävarat laajempaan käyttöön, kehittäen näin alueellisia elinkeinoja. EU:n ympäristökomissaari Janez Potocnik korosti korkean jalostusarvon tuotteiden sekä resurssitehokkuuden merkitystä.  Ministeri Koskisen mukaan tämä vaatii yhtenäistä ja strategista politiikkaa ja sen toimeenpanoa. Koskinen myös korosti metsiin pohjautuvien tuotteiden innovaatioiden merkitystä biotaloudessa sekä invertointien tärkeyttä Euroopassa..

Tapahtumassa korkean tason päättäjät ja johtavat metsäntutkijat keskustelivat metsien mahdollisuuksista ja haasteista vihreän biotalouden kehittämisessä. Mukana oli myös sidosryhmien edustajia kuten teollisuuden, metsäomistajien ja luonnonsuojelun asiantuntijoita. Seminaarin puheenjohtaja, Ruotsin aikaisempi pääministeri, Göran Persson totesi, että ilman aktiivista metsäpolitiikkaa vihreän kasvun taloutta ei voida kehittää Euroopassa. Hän myös korosti päättäjien ja tieteentekijöiden vuorovaikutuksen tärkeyttä päätöksenteon yhteydessä.

ThinkForest-foorumi on Suomen aloitteesta käynnistetty metsäalan foorumi, jota koordinoi Euroopan metsäinstituutti. Taustalla on tarve kehittää tiedonvälitystä ja vuorovaikutusta jäsenmaiden, EU:n päättäjien, sidosryhmien sekä tutkijoiden välillä.  ”Poliittiset päättäjät tarvitsevat valtavan tiedonmäärän edessä navigointi-apua”, totesi EFIn apulaisjohtaja Marc Palahí. ”Meidän tehtävämme on tuoda heille uusinta tieteellisesti todistettua tietoa ja luoda sellaiset olosuhteet, että he voivat vapaasti keskustella johtavien kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa.”

Keskusteluun osallistuivat myös europarlamentaarikot Kriton Arsenis (Kreikka), Riikka Manner (Suomi) ja Ramon Tremosa (Espanja), Yritysnäkökulmaa edusti UPM:n Stefan Sundman.

Tapahtuman esitykset löytyvät täältä: http://www.thinkforest.efi.int/portal/events/presentations

Lisätietoja:
Heikki Granholm, metsäneuvos, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 0295 16 2130
Anu Ruusila, viestintäjohtaja, Euroopan metsäinstituutti, puh. 010 773 4315.

Tapahtuman järjestäjä: Euroopan metsäinstituutti, www.efi.int

Kuva: Simon Pugh