Tulosta
  22.3.2010


Perheet ilmastodieetille

Maaliskuussa alkaa YLE Teemalla Ilmastodieetti-niminen ohjelma, jossa neljä julkkisperhettä vähentää kasvihuonekaasupäästöjään. Ohjelman yhteydessä lanseerataan laskuri, jolla jokainen voi laskea oman hiilipainonsa.

Ilmastotohtorina ohjelmassa häärii SYKEn erikoistutkija Ari Nissinen, joka laskee perheiden hiilipainot ja laatii jokaiselle ilmastodieetin. Autoilu vaihtuu pyöräilyksi, liha linssikeitoksi ja Keski-Euroopan lomakohteet kotimaisiksi. Vuoden aikana perheet kohtaavat haasteita ja takaiskujakin. Arjen valinnat ja perheiden oma tahto vie kohti vähäpäästöistä elämäntapaa.

Työmatkattomaan maailmaan ja paperittomaan toimistoon

Sarjassa kokataan tähteistä herkkuja ja tutkitaan, kelpaako koiralle ilmastopöperö.
Lisäksi tavoitellaan työmatkatonta maailmaa ja paperitonta toimistoa sekä käydään läpi vakituisen asumisen ja mökin ilmastoteot. Sarjan viimeisessä jaksossa summataan, tepsikö dieetti. Ilmastotohtorin antaa lopuksi parhaat vinkit pysyvään elintapojen muutokseen.

Maanantaina 22.3.2010 klo 20.15 alkavassa ensimmäisessä ohjelmassa arvioidaan, kuinka suuri on Sinikka Sokan ilmastopaino. Sarjan osat tulevat viikon välien maanantaisin klo 20.15. Uusinnat ovat tiistaisin myöhäisillassa ja perjantaisin klo 17.55.

Ilmastolaskurin avulla hiilikiloja karistamaan

Omassa arjessa syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen määrää voi laskea uudella työkalulla osoitteessa ilmastodieetti.fi. Hiilipainoon lasketaan asumisesta, liikenteestä, ruuasta, jätteistä ja kulutuksesta syntyvät kasvihuonekaasupäästöt. Suomalaisten kasvihuonekaasupäästöt henkilöä kohti laskettuna ovat maailman suurimpia. Elämäntapa- ja kulutusvalinnoilla on päästöjen vähentämisessä suuri merkitys ja melko helpoin toimin voi karistaa hiilikiloja jopa kymmeniä prosentteja.

Työkalun ensimmäisen version ovat tehneet Suomen ympäristökeskus, YLE ja One Did It. SYKE toivoo saavansa tietokantaan taltioituvien vastausten kautta arvokasta tietoa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä ja niiden vähentämisestä. Työkalua kehitetään mm. saatujen palautteiden perusteella.

Teksti: Sirpa Pellinen
Kuva: Markku Sipi ja Mikko Lehtola / YLE

Lisätietoja:
Ohjelma: yle.fi/ilmastodieetit
Laskuri: ilmastodieetti.fi