Tulosta
  22.3.2010

Petteri TaalasIPCC yhä luotettava tietolähde ilmastonmuutoksesta

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on saanut viime aikoina paljon kielteistä julkisuutta virheellisten tietojen levittämisestä. Skeptikoiden mielestä ilmastonmuutos on paljastunut pelkäksi politiikaksi ja bisnekseksi. Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on asiasta harmissaan.

”Raporttiin päässeet virheet ovat olleet inhimillisiä lipsahduksia, joissa IPCC:n erittäin tarkka seula on vuotanut”, Petteri Taalas toteaa. Hänen mukaansa virheet eivät kuitenkaan kyseenalaista IPCC:n tieteellisen työn arvoa. ”IPCC-raportit ovat kaikesta huolimatta edelleen paras tietolähde ilmastonmuutoksesta”, hän tähdentää ja torjuu epäilyt ilmastotutkimuksen luotettavuudesta.

”Vaikka ilmastoraportissa on väitetty virheellisesti Himalajan jäätikköjen sulavan vuoteen 2035 mennessä, on se pieni yksityiskohta 3000-sivuisessa raportissa. IPCC aikoo kuitenkin kehittää työskentelytapojaan, jotta virheitä ei enää raportteihin päätyisi”, Taalas vakuuttaa.

Viides arviointiraportti valmisteilla

IPCC:n tavoitteena on tuottaa tieteellistä perustietoa ilmastopolitiikkaa koskevaa kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa varten.  IPCC ei tee uutta ilmastonmuutostutkimusta, vaan analysoi ja kokoaa yhteen olemassa olevaa tieteellistä tietoa. Tähän mennessä IPCC on julkaissut neljä arviointiraporttia ilmaston menneestä ja tulevasta tilasta, vaikutuksista ja torjunnasta.
Ilmastonmuutoksen fysikaalinen perusta on vahva, mutta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyy enemmän epävarmuuksia. Parhaillaan IPCC työskentelee viidennen ilmastoraportin kanssa. Se on tarkoitus julkaista vuonna 2014.

Ilmastonmuutos etenee kohusta huolimatta

Suomen IPCC-ryhmän helmikuussa pitämässä seminaarissa muistutettiin, että arviot ilmastonmuutoksesta ovat pikemminkin liian varovaisia. Tuoreimmat tutkimustulokset kertovat ilmastonmuutoksen etenevän odotettua nopeammin.

IPCC:n uskottavuudesta käytävästä keskustelusta huolimatta ilmastonmuutos jatkuu edelleen ja sen vaikutukset tulevat näkymään entistä selvemmin pitkällä aikavälillä.

Teksti: Eija Vallinheimo
Kuva: Antoni Halas

Lisätietoja
: www.fmi.fi/ipcc