Tulosta På svenska | Tulosta
 


 
  ERA17 tekee Suomesta energiaviisaan

Lokakuun lopulla Bio Rexiin kokoontui joukko päättäjiä ja asiantuntijoita. Salin pimennyttyä starttasi video, jolla vakuutettiin, että muutos ei ole niin vaikeaa kuin kuvitellaan, vaan itse asiassa helpompaa. Mikä ihmeen muutos? (Sitra)

 

 
  Maaperässä yhdistyvät ilmaston, luonnon monimuotoisuuden ja aavikoitumisen haasteet

"Maaperästä huolehtimalla voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Maaperä on maapallon iho", totesi tohtori Luca Montanarella lokakuussa YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa Nagoyassa, Japanissa. (UM) 
  Vakuutuksiin tulossa tulvaturva

Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteilla lakiesitys tulvavahinkojen vakuutusturvasta. Esityksen mukaan kotivakuutuksiin ja yritysten omaisuusvakuutuksiin tulisi lakisääteinen tulvaturva. Lakiesitys on menossa eduskunnan käsittelyyn joulukuun alussa. (MMM)

 
  Cancúnin ilmastokokous: etenemistä pienin askelin?

Cancúnin lomakaupunki Meksikossa kerää marras-joulukuun vaihteessa tuhatpäisen kokousväen neuvottelemaan kansainvälisestä ilmastosopimuksesta. Lähtökohdat ovat haasteelliset, mutta Suomen valtuuskunta lähtee kokoukseen varovaisen toiveikkaana. (YM)

 
  IPCC petraa toimintatapojaan

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n neljännen yhteenvetoraportin ja IPCC -prosessin kohtaaman kritiikin takia YK päätti teettää ulkopuolisen kokonaisselvityksen IPCC:n toimintatavoista. IPCC todettiin selvityksessä luotettavaksi tietolähteeksi, mutta sen toimintatapoihin toivottiin muutoksia. (IL)

 

 
  Ilmastonmuutos vaikuttaa Itämeren ekosysteemiin

Ilmastonmuutoksella saattaa olla merkittäviä vaikutuksia Itämeren ekosysteemiin. Tutkijat uskovat, että ilmastonmuutos saattaa tulevaisuudessa näkyä meressä mikrobiologisina muutoksina, esimerkiksi sen bakteerilajistossa. (SA)

 
  Ilmastontutkimusta käsittelevässä verkkokeskustelussa kukkivat kaikki kukat

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Jari Lyytimäki on selvittänyt ilmastonmuutoskeskustelun koomisiakin piirteitä Helsingin Sanomien verkkokeskustelupalstan kirjoituksissa. Tutkimuksesta on selvinnyt, että verkkokeskustelussa luotavat koomiset asetelmat yleensä vaikeuttavat tutkimustiedolle rakentuvan yhteisen ymmärryksen syntyä. (SYKE)

 
  Sähköautot näkyvät jo mediassa tulevaisuuden mahdollisuutena

Liikenteen energiankäyttö on murroksessa, sillä tiukentuneet päästötavoitteet vaikuttavat liikennejärjestelmän toimintaedellytyksiin. (SYKE)

 
Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisevat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Suomen ympäristökeskus (SYKE), työ- ja elinkeinoministeriö, Ilmatieteen laitos, ulkoasiainministeriö, valtioneuvoston kanslia, Sitra ja Suomen Akatemia. Lisätiedot: Ympäristöministeriö, Kasarmikatu 25, 00023 Valtioneuvosto. Tilaa/Peruuta uutiskirje tai lähetä palautetta. Lue Klimaatin aikaisempia numeroita