Tulosta Tulosta
 

Ekopaasto kannustaa pudottamaan ilmastopainoa

Suomalaisia kannustetaan muuttamaan omia elämäntapoja ilmastoystävällisiksi. Ekopaastoa vietetään perinteisenä luterilaisena paastonaikana tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen, 22.2.–8.4.2012. Kampanjasivustolla ekopaastoajaksi on tähän mennessä ilmoittautunut lähes 6 000 henkilöä.

Mitä yhteistä on ympäristönsuojelulla ja hengellisyydellä?

Ekopaastoon suomalaisia innostavat Suomen evankelisluterilainen kirkko, Suomen ympäristökeskus ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Helsingin piispan Irja Askolan mielestä ekopaasto syntyy luontevasti kirkon ikivanhasta paastoperinteestä, johon kuuluvat ruokavalion keventäminen, oleellisen etsiminen ja oman itsen kriittinen tarkastelu.

"Ympäristöasiat ovat minulle nykyisin syvästi uskosta nouseva kysymys. Minulla ei kristittynä ole oikeutta tuhota luontoa ja käyttää sitä täysin itsekkäästi. Silloin minä vahingoitan jotakin pyhää, jotakin mikä on tarkoitettu säilymään tuleville sukupolville. Ei se ole luotu vain minua varten."

Paaston aikana Irja Askola pyrkii lisäämään kevyen liikenteen ja julkisten kulkuneuvojen käyttöä, kierrätystä ja reilun kaupan tuotteiden käyttöä. Piispalle tarjotaan usein työn puolesta lounaita, ja näin säästyneillä rahoilla hän aikoo kompensoida hiilijalanjälkeään sijoittamalla lounasrahat kirkon puunistutuskampanjaan. 

Ekopaasto kannustaa pitkäjänteisyyteen

Irja Askolan lisäksi kampanjalle on antanut kasvonsa yhdeksän muuta suomalaista julkisuuden hahmoa. Joukossa on mm. urheilija, tähtitieteilijä, toimitusjohtaja ja poliitikkoja.

"Ekopaasto antaa hyvät lähtökohdat pidempiaikaiseen elämäntapamuutokseen", sanoo Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä. "Saatamme helposti siirtää vastuumme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ajatellen, että se kuuluu kansainvälisiin neuvotteluihin tai kiinalaisille. Kuitenkin jokainen voi tehdä arjessaan hiilijalanjälkeään pienentäviä valintoja esimerkiksi ostamalla kodin energiatehokkuutta lisääviä älysovelluksia."

"Ekopaastoa voi toteuttaa laittamalla fiksut tuotteet ja palvelut paastoamaan puolestasi. Näin lisätään ilmastoystävällisten tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Kun kuningaskuluttaja tukee kestävän talouden työpaikkojen syntymistä, luodaan myös uusia vientimahdollisuuksia", Seppälä sanoo.

Teksti: Anna Toppari & Ulla Ala-Ketola
Kuva: Plugi.fi

Lisätietoja:

www.ekopaasto.fi
www.ekofasta.fi

Verkkopäätoimittaja Ulla Ala-Ketola, Suomen ympäristökeskus, puh. +358 40 740 1656, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi