Tulosta Tulosta
 

Ennakoiva laadunohjaus on hittituote


Laatu ja energian säästäminen kiinnostavat rakentajia.
Vaikka energiamääräykset kiristyvät, on järkevää tavoitella parempaa kuin määräysten vähimmäistasoa. Oulussa näin on toimittu jo vuosia ja tulokset ovat merkittäviä. Nyt ennakoiva laadunohjaus on levinnyt jo muuallekin.

Oulun rakennusvalvonta ryhtyi vuonna 2005 ohjaamaan omakotirakentajia kohti parempaa laatua. Matalaenergiatasolle siellä siirryttiin lähes kokonaan jo 2010, ja viime vuosina rakennetut omakotitalot täyttävät myös 1.7. voimaan tulevat uudet määräykset. Ei siis ihme, että ainakin Joensuu, Porvoo ja Vaasa ovat innostuneet laadunohjauksesta.

Porvoon ja Vaasan rakennusvalvonnan järjestämät tilaisuudet ovat vetäneet salin täyteen.

- Yksi kierros rakentajien koulutusta on nyt takana ja kokemukset ovat hyvät. Pikakysely kolmen koulutusillan jälkeen osoitti, ettei yksikään mukana olleista lähes 60 rakentajasta aio tyytyä määräysten tasoon, vaan valitsee vähintään 20 % paremman, aika suuri osa jopa 35 % säästävämmän talon. Ilman tätä koulutusta tulos olisi ollut erilainen, sillä tähän asti valtaosa on mennyt määräysten tasolla, Porvoon johtava rakennustarkastaja Martti Kiiltomäki iloitsee.

Martin rakennustarkastaja-kollega Matti Karjanoja Vaasasta komppaa häntä. Kumpaakin on puraissut sama kärpänen, joka Oulussa on saanut laatupäällikkö Pekka Seppälän hoksauttamaan jo satoja ihmisiä.

- Asia, jota nyt ollaan tekemässä, on ihan täysin oikea, Karjanoja vakuuttaa. Vaasa on myös laatimassa pientalorakentajalle opasta, jonka on tarkoitus valmistua alkusyksystä.

Mutta mitenkäs niiden tulosten laita oli? Tässä joitain lukuja: Ennakoiva laadunohjaus maksoi Oulun kaupungille vuonna 2011 noin 100.000 euroa. Tämä on pieni summa, kun sitä vertaa toiminnan tuottoihin. Vuosina 2005-2011 kertynyt tuotto vuodelle 2011 oli noin 6,68 miljoonaa euroa. Energian ostoon tarvittiin siis noin paljon vähemmän rahaa. Myös CO2-päästöt vähenivät 14.532 tonnia verrattuna vähimmäistasoon. Aika vakuuttavaa.

On hienoa, että innostus tarttuu ja tulosta syntyy. Mikähän kaupunki säästää ensi vuonna eniten?

Teksti ja kuva: Tuula Sjöstedt, Sitra