Tulosta Tulosta
  15.6.2012

Jaa ja saa tietoa ilmastoteoista HINKUmapissa

 
HINKUmappi-verkkopalvelu tarjoaa kansalaisille, yrityksille, yhteisöille ja asiantuntijoille kanavan jakaa ja saada tietoa muun muassa rakennusten energiatehokkuudesta sekä uusiutuvan energian ratkaisuista.

Suomen ympäristökeskus SYKE on kehittänyt palvelun osana Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hanketta. Palvelu toteutetaan yhteistyössä käyttäjien kanssa. HINKUmappiin voi kuka tahansa lisätä tietoja omista ilmastoteoista ja energiahankkeista. Samoin kuka tahansa voi tutustua toisten lisäämiin toimenpiteisiin sekä jakaa niitä muun muassa sosiaalisen median forumeilla.

Esimerkiksi omakoti- tai rivitaloasukas löytää oman päätöksentekonsa pohjaksi tietoa öljylämmitteisten pientalojen energiaremonteista, sähköntuotannosta tuulivoimaloin ja aurinkopaneelein tai passiivitalon rakentamisesta. Hankkeiden toteuttajiin voi ottaa yhteyttä, mikäli nämä ovat antaneet yhteystietonsa.

Palveluun on tarkoitus kerätä vuoden loppuun mennessä HINKU-kuntien kaikki vuoden 2007 jälkeen toteutetut toimenpiteet, joita on jo satoja. Erityisesti Uusikaupunki on edistynyt päästöjen vähentämisessä huomattavan ripeästi. Palvelussa on jo nyt yli 140 toteutettua toimenpidettä. Moni hanke on paitsi vähentänyt energiankulutusta, myös poikinut toteuttajalleen tuntuvia rahallisia säästöjä.

Tietojen keruuseen ovat osallistuneet tähän mennessä Suomen ympäristökeskuksen ja Sitran lisäksi Oulun yliopiston Thule-instituutti, Vaasan yliopiston Levón-instituutti, Benet Oy sekä useat yksityishenkilöt, kunnat ja yritykset. Hankkeen kumppaneita ovat lisäksi Ilmatieteen laitos, Kuntaliitto, Motiva, Itämeren kaupunkien liiton ympäristökomissio, MTK ry ja Aalto-yliopiston Maankäyttötieteiden laitos.

Teksti: Sirpa Pellinen
Kuva: Hinku-hanke

Lisätietoja:
HINKU-mappi
HINKU-hanke