Tulosta Tulosta
  30.10.2012

Tulvatilanne: ilmastonmuutokseen sopeutumista käytännössä

 
Lapväärtinjoen–Isojoen tulva-aluetta Lapväärtin taajamassa, Etualalla 6.10. evakuoitu koulu
Ilmastonmuutos muuttaa merkittävästi jokien virtaamien ja järvien vedenkorkeuksien vaihtelua. Tähän päätelmään tuli tuloksissaan keväällä 2012 WaterAdapt-projekti.

Ilmastonmuutosta tai ei, mutta tänä vuonna vettä on saatu enemmän kuin vuosikymmeniin. Itä-Suomen suurten järvien pinnat ovat huomattavasti tavallista ylempänä ja muun muassa Saimaalla tilanne ei ehdi muuttua ennen talvea jo kesällä aloitetuista poikkeusjuoksutuksista huolimatta. Elokuussa koettiin tulvahuiput Pohjois-Pohjanmaalla ja lokakuussa Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Viimeistään nyt on vain tunnustettava, että tulvat eivät ole enää vain lumen sulamistulvia, vaan niitä voi sattua mihin vuodenaikaan tahansa.
 
Riskienhallinta testissä

Nopeasti kehittyvissä tulvissa testataan käytännössä, onko tulvariskien hallinta riittävää. Kuten niin tyypillistä, Pohjanmaan ja Satakunnan tulvatilanne kehittyi perjantai-illan kuluessa. Monilla menivät viikonloppusuunnitelmat uusiksi. Tulva sattui kuitenkin tällä kertaa alueella, jolla tulvien kanssa on opittu elämään keskimääräistä paremmin ja myös tulvariskeihin on varauduttu.

Kyrönjoella 80-luvulla rakennettu järjestelmä toimi kuten piti: pengerrysalueille päästettiin vettä ja vaikka tulvasuojelun hyötyjä ei siten pengerretyllä peltoalueella tänä vuonna saatukaan, vältettiin toimenpiteellä vahingot Ilmajoen taajamassa. Muualla vahinkoja ei kuitenkaan voitu välttää: yli 100 rakennusta kastui, monia rakennuksia jouduttiin evakuoimaan, kymmeniä paikallisteitä oli poikki ja jätevedenpuhdistamoilla oli häiriöitä.

Pelkästään Pohjanmaalla tulvavahinkoja tuli yli kuuden miljoonan euron edestä. Hyvä muistutus siitä, että tulvariskien hallintaan, rakenteiden kunnossapitoon ja viranomaisten yhteistyön ja viestinnän toimivuuteen kannattaa panostaa. 

Teksti: Minna Hanski
Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus / Unto Tapio

Lisätietoja:
 
Neuvotteleva virkamies Minna Hanski, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 0295 162 360

WaterAdapt