kesäkuu 2007

02/07

Pääkirjoitus

Suomalainen maaseutu kalastaa tiedon verkoilla

Ei hullumpi tulos, että meillä isossa ja harvaan asutussa Suomessa laajakaistayhteyksien saatavuus on lähes samaa luokkaa kuin Tanskassa ja Hollannissa. Sijoitus on kolmas Euroopassa ja seitsemäs maailmanlaajuisesti. Tällainen olikin vuonna 2004 liikkeelle lähteneen kansallisen laajakaistastrategian tavoite. Vuoden alussa yli 96 prosentille suomalaisista kotitalouksista oli saatavilla kiinteän verkon laajakaistapalvelu.

Lue lisää

Yritystuet kannustavat yrittämään maaseudulla

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta myönnettävien yritystukien haku on alkanut. Tukia voivat hakea maatilalla maatalouden ohella muuta yritystoimintaa harjoittavat yrittäjät sekä maaseudun mikroyritykset. Lisäksi alle 250 henkeä työllistävät elintarvikkeiden ensiasteen jalostajat kuuluvat tuen piiriin.


Lue lisää

Maaseutuvirasto otti paikkansa hallinnossa

Maatalous- ja maaseutuhallinto sai uuden keskusviraston, kun Maaseutuvirasto (Mavi) aloitti toimintansa toukokuun alussa. Mavi vastaa hallinnonalan toimeenpano-, valvonta- ja maksatustehtävistä. Se palvelee viljelijöitä, yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä sekä maaseudun kehittäjiä.

Lue lisää

Päivi Kujala maaseutuverkostoyksikön johtajaksi

Agronomi Päivi Kujala aloitti maaseutu-verkostoyksikön johtajana 1.6.2007. Tätä ennen hän toimi Alavuden kaupungin maaseutupäällikkönä vuodesta 1997. Tammikuusta 2007 lähtien Kujala on ollut virkavapaalla ja toiminut maaseutuverkoston suunnittelijana maa- ja metsätalousministeriössä.

Lue lisää

Paikalliset toimintaryhmät vaikuttavat monipuolisesti alueensa talouteen

MTT Taloustutkimuksessa on valmistunut tutkimus, jossa tarkastellaan, miten toimintaryhmien kautta rahoitetut hankkeet vaikuttavat toiminta-alueensa talouteen ja miten näitä vaikutuksia voidaan mitata.

Lue lisää

OECD Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän  OECD:ltä tilaama maatutkinta Suomen maaseutupolitiikasta etenee aikataulussaan. OECD:n maatutkintaryhmä jalkautui Kainuun ja Pohjois-Karjalan maaseudulle 2.-5. toukokuuta. Ryhmä tapasi alue- ja paikallistason viranomaisia ja kolmannen sektorin toimijoita. Lisäksi vierailtiin yrityksissä ja hankkeissa. Nelipäiväisen kenttävierailun reitti kulki Helsingistä Kajaaniin ja sieltä Ristijärven ja Sotkamon kautta Nurmekseen ja edelleen Joensuuhun, Liperiin ja Outokumpuun.

Lue lisää

Maaseutu hallitusohjelmassa

Kymmenien liuskojen hallitusohjelma hämmentää runsaudellaan. Se on samanaikaisesti paikoin tarkka, toisaalla hyvin epäselvä. Tyypillinen poliittinen ohjelma siis! Ohjelma sisältää poikkeuksellisen paljon uusia avauksia. Toisaalta tiukkojen taloudellisten kehysten puitteissa tehtävä politiikka jää helposti pienten askelten steppailuksi. Olennaiset viestit on kuitenkin etsittävä kokonaisuudesta, ei yksittäisistä sanoista tai lauseista. Tässä suhteessa ohjelma on antoisa ja lupaavakin.

Lue lisää

Asumista, yhteistyötä, luovuutta ja rohkeutta!

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä järjesti perinteisen hankeseminaarin tänä vuonna Tampereella Museokeskus Vapriikissa 21.-22. toukokuuta. Seminaari järjestettiin valtakunnallista maaseudun kehittämis- ja tutkimusrahoitusta saaneille hankkeille ja kaikille muille kiinnostuneille.

Lue lisää

Naisten ääniä aluepolitiikassa

Toimintansa lopettanut YTR:n naisteemaryhmä kokosi verkostoaan päätösseminaariin Helsingin Paasitorniin 30. toukokuuta. Paikalla oli noin viisikymmentä maaseutu- ja aluepolitiikassa sekä maaseudun kehittämisessä toimivaa naista.


Lue lisää

YTR teki toimittajaretken Isnäsiin

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä teki keskiviikkona 30.5. tiedotusvälineiden edustajien kanssa retken Isnäsiin. Pernajassa sijaitseva Isnäs on eloisa itäuusmaalainen kylä. Kyläläiset ovat pitäneet asuinpaikastaan aktiivisesti hyvää huolta, ja Isnäs valittiinkin viime vuonna Itä-Uudenmaan Vuoden kyläksi.

Lue lisää
Vastaavat päätoimittajat:
ylitarkastaja Sirpa Karjalainen
pääsihteeri Eero Uusitalo

© Maa- ja metsätalousministeriö, PL 30, 00023 VALTIONEUVOSTO, puh. (09) 16001
www.mmm.fi   |   Liity jakeluun: tiedotus@mmm.fi

Toimitus: Katja Huumo, etunimi.sukunimi@mmm.fi