Skriv ut suomeksi
 

Mars 2010

1/4 2010

Ledaren

*

Landsbygden utvecklas med fokus på naturresurser men hur går det för regionpolitiken?

Sirpa Karjalainen skriver i ledaren att vi borde satsa på grön tillväxt. Värdet av naturresurser växer – sover vi? Vilka är den nya kommissionärens riktlinjer för regionutveckling?

Läs mer

Forskning och utveckling

*

Landsomfattande projekt - följer med sin tid eller har kommit på sidospår?

Jord- och skogsbruksministeriets ansökan om medel för landsbygdens forsknings- och utvecklingsprojekt lockade färre sökande än i fjol. I näringsverksamheten föreföll det inte finnas så många nya perspektiv, men inom tjänstesektorn och Leaderdimensionen ser det mer lovande ut.

Läs mer

MILJÖ 2010

*

Miljöskyddstemat samlar ihop landsbygdsutvecklare

Årets tema för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland är miljö. Under året kommer man att dela ut information om det utförda arbetet och det utökande verktygslagret för nya möjligheter. Syftet med temaåret är att samla ihop jordbrukare, övriga landsbygdsaktörer, forskare och i sista hand alla konsumenter. 

Läs mer

Presentation av projekt

*

Mångfaldsobjekt på gården kräver skötsel men är givande

Rådjur, vitsvanshjortar, fasaner, rapphöns och sjöfåglar trivs på Laitiala gård i Hollola. Det är inte att undra på, eftersom Laitiala som är Jägarnas Centralorganisations verksamhetscentrum tar god hand om sina mångfaldsobjekt. Skötseln kräver en del arbete men det är sist och slutligen inte fråga om några märkvärdiga saker. Det stora viltbeståndet bevaras genom omsorg om djurens livsmiljö, något som också jägarna har fördel av.

Läs mer

Landsbygdens bästa 2010

*

Bästa praxis på landsbygden efterlyses

Landsbygdsnätverket efterlyser de bästa förfarandena på landsbygden år 2010 och utlyser tävlingen Bästa praxis 2010 för landsbygdens aktörer. Vinnaren i tävlingen offentliggörs den 7 oktober på Landsbygdsgalan 2010 i Gamla studenthuset i Helsingfors.

Läs mer

Aktuella frågor

*

Landsbygden behöver invandrare

Största delen av invandrarna bor i större städer i Finland. I framtiden kommer allt fler att bo på landsbygden. Hemorten har dock överraskande litet betydelse när det gäller invandrarnas integrering. Den lokala befolkningens aktivitet och invandrarnas sysselsättning spelar däremot en större roll.

Läs mer

Det händer

*

Nätverksmötet samlar ihop landsbygdens utvecklare

Kom du också med på nätverksmötet i Tammerfors 22 – 23.4!

Läs mer

Publicationer

*

Guiden Alternativ åkeranvändning har utkommit

Odlaren står ofta inför valmöjligheter. Det finns bl a ett flertal alternativ för åkeranvändningen, varav
skördeproduktionen fortfarande är den viktigaste. Landsbygdsnätverkets färska guide behandlar övriga användningsmöjligheter för åkern, fördelarna och stödnivåerna för dessa.

Läs mer