Sre on päättynyt

Valtion ensimmäinen ruokakulttuuriohjelma on päättynyt. Ohjelma sai aikaan yhteistyötä ja yhteistä tahtotilaa ruokaan ja ruokakulttuurin liittyvien organisaatioiden kesken. Ensimmäistä kertaa myös ruokaan liittyvät ministeriöt olivat saman pöydän äärellä.

Ruokakulttuuri tunnustettiin kulttuuriksi ja tehtiin arjen asiaksi.Ruokakulttuuri nousi myös osaksi julkisuusdiplomatiatyötä. Puhe ruoasta lisääntyi ohjelman aikana valtavasti. Ilo, mielihyvä ja yhteinen ruokahetki huomattiin tärkeiksi.

Suomalaisten arvoasenteet muuttuivat suopeammiksi pientuottajuuden, paikallisen (lähi) ruoan ja suomalaisen luomuruoan suhteen. Maakuntien ruokakulttuuri marssitettiin ylpeydellä esiin. Yhteistyössä useiden organisaatioiden kanssa tehty päättäjätyö alkoi kantaa hedelmää. Muutosprosessit ovat pitkiä mutta useilla tahoilla tiedostettiin julkisen puolen valta ja vastuu suomalaisen ruoan ja ruokakulttuurin säilyttämisessä ja edistämisessä.

Kouluruoka oli tärkeä teema läpi ohjelmakauden. Hankkeiden ja mediatyön kautta kouluruoka sai paljon julkisuutta ja nousi puheeksi myös valtuustosaleissa. Sre levitti yhä laajemmalle päiväkoteihin, alakouluun ja kerhotoimintaan Makukoulua, joka on yksi parhaista ravitsemuskäyttäytymisen ja ruokaosaamisen menetelmistä. Myös kotitalousopetuksen puolesta otettiin voimakkaasti kantaa. Tuki ruokakulttuurin professuuriin oli yksi Sre:n tärkeimmistä testamenteista.

Ohjelman budjetti oli 500 000¤ vuodessa ja sitä tehtiin 1,5 henkilön sekä kymmenien yhteistyökumppaneiden voimin. Suuri kiitos yhteisestä matkasta!

Marja Innanen, pääsihteeri
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma

> Mitä Sre sai aikaan?

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) on päättynyt, ja ohjelman loppuraportti on julkaistu. Lyhennelmän loppuraportista voit katsoa myös videona. 

Ohjelman tulokset


Ohjelman loppuraportti

  
Ryhdy hyvän ruoan puhemieheksi
Syödään yhdessä Facebookissa

> Blogit

Ruokapuhe elää blogeissa
Sre:n blogit ovat loppuneet mutta jatkavat elämäänsä ruokakulttuurin muiden aiheiden parissa samojen kirjoittajien toimesta. Blogit löydät täältä: Puolivirallista ruokaa ja Sanoja lautaselta.
 

Kuukauden blogi
Sre valitsee joka kuukausi Kuukauden ruokablogin suomalaista ruokakulttuuria edistävien blogien joukosta. Sre:n viimeiset Kuukauden ruokablogit on valittu. Marraskuun 2010 ruokablogi on Chez Jasu, joulukuun 2010 ruokablogi taas Ruokahommia. Lue lisää

> Makupaloja Suomesta

Makupaloja Suomesta -aineistosta eväitä kansainvälisiin keskusteluihin

Ruoka on ulkomaalaisten ensimmäisiä ikkunoita Suomeen. Tekipä vierailija matkan työn tai vapaa-ajan merkeissä, aina syödään. Ulkoasiainministeriö ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) ovat teettäneet Makupaloja Suomesta -viestintäaineiston, jonka tarkoituksena on tarjota aiheita suomalaisesta ruokakulttuurista kansainvälisiin keskusteluihin.

Makupaloja Suomesta -aineistoon