Suomeksi
textens storlek
  • Förstasida
  • Aktuellt
    • Pressmeddelanden
    • Nyheter
    • Evenemangskalender
  • Programmet
    • Mål
    • Kort om programmet
    • Verksamhet
    • Aktörer
    • Talesmän
    • Projekten inom Sre
      • Upplev och uttryck
        • Barn, mat och sinnesintryck
        • Saperemetoden
        • Metodens historia
        • Till barnens föräldrar och vårdnadshavare
        • Till lärarna
        • Till personal som arbetar inom småbarnspedagogik
        • Till mattjänsten
      • Smakskola för lågstadiet
        • Smaklektioner
        • Smakskolklubbar
      • Sapere i småbarnspedagogiken
  • Kampanjer
    • Skolmatsvalet
    • Information till beslutsfattare
      • Handböckerna Elinvoiman eväät
    • Regionala matkulturevenemang 2009 och 2010
  • Kontakt
    • Generalsekreterare
    • Styrgruppen
    • Talesmän
    • Aktörer
  • Media
    • Pressmeddelanden
    • Logobank
  • Skolmatsvalet
  • Information till beslutsfattare
    • Handböckerna Elinvoiman eväät
  • Regionala matkulturevenemang 2009 och 2010
 

Information till beslutsfattare

Skolbespisning och näring
  • Rekommendation för skolbespisningen, Statens näringsdelegation
  • Kriterierna för bedömning av den näringsmässiga kvaliteten på måltider, Hjärtförbundet (på finska)

Skolbespisning

  • Kouluruokailun käsikirja, Laatueväitä koulutyöhön, Utbildningsstyrelsen 2007
  • Rapporterna över välbefinnandet i skolan bland elever i åk 1–6 och 7–9 och skolbespisningen (på finska) 
  • Institutet för hälsa och välfärd: Hälsa i skolan

Till stöd för upphandlingar

  • Kostnaderna för skolbespisningen 2007 (på finska) 
  • Lähiruokaa Suomen kunnissa - selvitys lähiruuan käytöstä kuntaruokailussa 
  • Elintarvikkeiden hankintaohjeistus julkiselle sektorille
  • Hjärtmärket och anbudsförfarande för måltider (på finska)
  • Kvalitetskriterier för offentliga mattjänster (på finska)

Program och beslut

  • Statsrådets principbeslut om utvecklingslinjerna för motion och kost som främjar hälsa
  • Nationellt handlingsprogram för mindre hälsoskillnader 2008-2011 (på finska)
  • Politikprogrammet för hälsofrämjande
  • Politikprogrammet för barns, ungas och familjers välfärd
  • UBS och FHI: Försäljning av sötsaker och läsk i skolan fördöms av UBS och FHI

Resultat från Sitra:s livsmedels- och näringsprogram Järkipalaa

  • Tikkanen I.: Asiakaslähtöisen kokonaisvaltaisen kouluruokailumallin kehittäminen : Koululaisten, vanhempien, opettajien, kouluterveydenhoitajien ja keittiöhenkilökunnan näkemyksiä
  • Hoppu U. et al (toim.): Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi : Lähtötilanne ja lukuvuonna 2007-2008 toteutetun interventiotutkimuksen tulokset
  • Keso T., Lehtisalo J. & Garam S.: Järkipalaa Käsikirja : Ideoita nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ja nuorten ravitsemuskasvatukseen
  • Mer information om Järkipalaa-handbok (på finska)

Material för kommunala beslutsfattare

  • Infodag för kommunala beslutsfattare som är Marttaliitos medlemmar 16.5.2009. Mer information: Marttaliitto, verksamhetsledare Marianne Heikkilä, marianne.heikkila(at)martat.fi
  • Hjärtförbundets och Diabetesförbundets webbplats Pomminpurkajat (på finska)

I kommunerna arbetar många fackmän som kan ge dig stöd och sakkunnig hjälp med att ordna skolmåltider. Dessa är bl.a.:

  • Suurtalousalan yhteistyöjärjestö Fida ry (Samarbetsorganisation inom storhushållsbranschen)
  • Kuntaruokailun asiantuntijat ry (Förening för sakkunniga inom kommunal bespisning)

Glöm inte heller de kommunala tandläkarna och näringsterapeuterna. Ta kontakt med en sakkunnig i din kommun.

Till förstasidan Tillbaka Skriv ut Distribuera i Facebook Tipsa en vän
©2010 Programmet för främjande av finländsk matkultur

Suomeksi