Tulosta
 

Ministeri Tiilikainen: Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus kytköksissä toisiinsa

30.11.2016
  Kimmo Tiilikainen. Kuva Pentti Hokkanen.
  
Kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen osapuolikokous (COP13) järjestetään Meksikon Cancunissa 4.–17.12.2016. Osapuolikokousta edeltää kaksipäiväinen korkean tason osuus, jossa Suomea edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

”Vaikka luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on ponnisteltu, tulokset eivät vielä ole riittäviä. Monimuotoisuuden köyhtyminen jatkuu koko ajan. Siksi Cancunin kokous on tärkeä”, ministeri sanoo.

Ministeri Tiilikainen osallistui hiljattain myös Marokon Marrakechissa järjestettyyn YK:n ilmastokokoukseen. Sen tärkein tehtävä oli vauhdittaa juuri kokouksen alla voimaan astuneen Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa. Tiilikainen näkee selvän kytköksen ilmastonmuutoksen vastaisen työn ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämisen välillä.

”Hallitsematon ilmastonmuutos muuttaa elinoloja niin nopeasti, ettei luonnolla ole mahdollisuutta sopeutua. Ilmastonmuutoksen torjuminen on erittäin tärkeää myös luonnon monimuotoisuuden kannalta – ja samalla toisinpäin”, hän sanoo.

Ministeri pitää myönteisenä, että YK-tasolla ylipäätään lisätään yhteistyötä eri ympäristön- ja luonnonsuojelua koskevien sopimusten välillä. Cancunin kokouksen keskeisimmäksi tavoitteeksi hän nimeää luonnon monimuotoisuuden valtavirtaistamisen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi biodiversiteettikysymysten huomioimista kaikessa elinkeinotoiminnassa.

”Cancunissa aion kertoa muille maille hyviä suomalaisia esimerkkejä erityisesti metsiin ja maatalouteen liittyen”, Tiilikainen lupaa.


Cancunin biodiversiteettikokousta voi seurata verkossa COP 13 Activities and forums ja Cancunin biodiversiteettikokous 4.-17.12. sekä Twitterissä tunnisteilla #luontoCOP13 ja #COP13.

Teksti: Jussi Palmén ympäristöministeriö
Video: Katja Huumo ympäristöministeriö
Kuvat: Pentti Hokkanen, ympäristöhallinnon kuvapankki


Paluu etusivulle